Çay Araştırma ve Uygulama Merkezi AB Denetimi Gerçekleştirildi.

Rize Çay Araştırma Ve Uygulama Merkezi - ÇAYMER

Çay Araştırma ve Uygulama Merkezi AB Denetimi  Gerçekleştirildi.

Çay üretimi sektörünün rekabetçiliğini, verimliliğini ve kalitesini artırmak ve Türk çayını küresel pazarlara taşımak için uygulanan Rize Çay Araştırma ve Uygulama Merkezi Projesi dün bir  denetim geçirdi. T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve AB’nin eş finansmanı ile hayat geçen proje Rekabetçi Sektörler Programı kapsamında desteklenmiştir.

 

Denetim sırasında

  • Proje kapsamında üreticilere, ürünleri için sağlıklı kalite kontrol hizmetleri verilmesini ve ürün çeşitlendirme çalışmaları için destek verilmesi,
  • Deneme üretimlerinin yapıldığı ve KOBİ’lerin uygulamalı eğitim alabileceği dört ton kapasiteli pilot üretim birimi,
  • Çay paketleme ünitesi,
  • Ar-Ge faaliyetlerinin yanı sıra gerekli test ve analizlerin yapılması için bir laboratuvar birimi,
  • Bünyesinde bir çay kütüphanesi olan bir eğitim ve danışmanlık birimi ile kalite kontrol ve geliştirme bölümü,
  • Ambalajlama, pazarlama ve dış ticaret alanlarına odaklanan bir pazarlama ve dış ticaret birimi.

gibi konular ile ilgili yapılan çalışmalar hakkında bilgi verildi.

 

Rize Çay Araştırma ve Uygulama Merkezi Projesi, özellikle kalite ve ürün standartları açısından sağladığı yeni teknolojiler ve araştırma yöntemleri yardımıyla 150’den fazla KOBİ’nin iç ve dış pazarlardaki rekabet gücünü artırmasına yardımcı olmaktadır. Merkez, yeni üretim teknikleri sayesinde KOBİ’lerin üretim maliyetlerini düşürürken, diğer yandan verimliliklerini artırmalarına katkıda bulunmaktadır. Bu tesisten özellikle, paketleme sistemi bulunmayan üreticiler yararlanmaktadır.

Proje, Rize çayının markalaşmasıyla beraber bu çayın yurt içinde ve yurt dışında tanıtımına zemin hazırlıyor ve KOBİ’lerin pazara girmeleri için de danışmanlık ve eğitim hizmeti veriyor.

Tesisin araştırma çalışmaları sayesinde, çeşitli çay ürünlerinin ne kadar talep gördüğü tespit edilmektedir. İleri teknolojili üretim teknikleri yardımıyla yeni çay aromaları geliştirilmesi ve böylece ürün çeşitliliğinin artırılması amaçlanmaktadır. Bu çeşitlilik, Türk çayının yerel ve uluslararası pazarlardaki konumunu güçlendirecektir.

 

{cay_bg}