BİRİMLER
NUMUNE KABUL VE RAPORLAMA BİRİMİ
- Laboratuvarımıza numunelerin kabulü, numune kabul ve raporlama birimine müşterilerin elden teslim etmesi veya kargo/posta yolu ile yapılmaktadır.
- Numunelerin kabul edilmesi, izlenmesi ve raporlanması bu birimde hizmet vermekte olan personelimiz tarafından özel bir yazılım kullanılarak gerçekleştirilmektedir.
- Laboratuvarımıza gelen tüm numuneler gerekli kontrolleri yapıldıktan sonra müşteri gizliliği ilkesi kapsamında kodlanarak sisteme kaydedilmektedir. Daha sonra numuneler zaman kaybedilmeksizin istenen analizler doğrultusunda yine gizlilik ve müşteri güvenliği ilkesi esas alınarak laboratuvar birimlerine yönlendirilmektedir. Numuneler tüm birimlerde bu kod numarası ile izlenmektedir.
- Laboratuvarımızda analizler; analiz listesi ile belirlenmiş matriksler çerçevesinde yapılmaktadır. Her gıda numunesi için ayrı ayrı metotlar belirlenmiştir. Metotlar ulusal veya uluslararası kabul görmüş resmi metotlardır.
- Analizler sonuçlandığı zaman, ilgili birimlerce yazılım sistemi üzerinden sonuçlar girilir, numune kabul ve raporlama birim sorumlusu tarafından gerekli kontroller yapıldıktan sonra raporlama işlemi gerçekleşir. Laboratuvar birim sorumluları, numune kabul ve raporlama birimi sorumlusu ve laboratuvar müdürü tarafından onaylandıktan sonra müşterinin isteği doğrultusunda e-mail / fax/ posta ya da elden müşteriye ulaştırılması sağlanır.
FİZİKSEL ANALİZ LABORATUVAR BİRİMİ
- Fiziksel Analiz Laboratuvarında çayda organoleptik analizler, fiziksel analizler yapılmaktadır.
MİKROBİYOLOJİK ANALİZ LABORATUVAR BİRİMİ
- Mikrobiyolojik Analiz Laboratuvarında Çayda Mikrobiyolojik Analizler Yapılmaktadır.
Sıra No
|
Analiz Adı
|
Metodun Kapsadığı Ürün / Ürün Grubu
|
Orijinal Metot Kaynağı/Kaynakları
|
1
|
Rutubet Tayini
|
Çay
|
Ts 1562
|
2
|
Kuru Madde Tayini
|
Çay
|
Ts 1561
|
3
|
Su Ekstraktı Tayini
|
Çay
|
Ts Iso 9768
|
4
|
Toplam Kül Tayini
|
Çay
|
Ts 1564
|
5
|
Suda Çözünen Kül Tayini (Toplam Küle Göre)
|
Çay
|
Ts 1565
|
6
|
Suda Çözünen Külde Alkalilik Tayini (Koh Cinsinden)
|
Çay
|
Ts 1567
|
7
|
%10'luk Hcı 'De Çözünmeyen Kül Tayini
|
Çay
|
Ts 1566 Iso 1577
|
8
|
Okside Olmamış Parça Tayini
|
Çay
|
Laboratuvar İçi Metot (Türk Gıda Kodeksi Çay Tebliği, Tebliğ No:2015/30 Modifiye Edilmiştir.)
|
9
|
Toplam Toz Çay Miktarı Tayini
|
Çay
|
Laboratuvar İçi Metot (Türk Gıda Kodeksi Çay Tebliği, Tebliğ No:2015/30 Modifiye Edilmiştir.)
|
10
|
Duyu İle Muayene (Tadım)
|
Çay
|
Laboratuvar İçi Metot (Ts Iso 3103 Ve Kaçar, B, 1991 1. Çay Analizleri Çay-Kur Yayını No:14 Modifiye Edilmiştir.)
|
11
|
Ham Selüloz Tayini
|
Çay
|
Laboratuvar İçi Metot (Ts Iso 15598 Ve Gerhard Cihaz Aplikasyonu Notlarından Modifiye Edilmiştir)
|
12
|
Küf-Maya Aranması
|
Çay
|
Ts Iso 21527-2
|
13
|
Salmonella Spp. Aranması
|
Çay
|
Ts En Iso 6579-1
|
Rutubet Tayini: Çay Numunesinin hazırlanması ve belirlenen şartlar altında değişmez ağırlığa kadar kurutulması sonucu geriye kalan maddeyi belirler.
Su Ekstraktı Tayini: Suda çözünen madde miktarını belirtir. En önemli kalite kriterlerinden biridir. Bunlar çay demine renk, burukluk, aroma, katan maddelerdir
Toplam Kül Tayini: Çaydaki mineral madde miktarını belirler. Külde; Potasyum, sodyum, kalsiyum gibi mineraller ve bunların sülfatları, fosfatları, oksitleri değişik oranlarda bulunur.
Suda Çözünen Kül Tayini: Toplam külün suda çözünen kısmını ifade eder. Yani toplam küldeki mineral maddelerin ne kadarının suda çözündüğünü belirler.
Suda Çözünen Külde Alkalilik Tayini: 1gr külü nötrleştirmek için gereken asit miktarıdır. Kül alkaliliği ürüne mineral katılık katılmadığını veya gıdanın asit-baz dengesinin bozulmaması için gıda katkı maddesi ilave edilip edilmediğini tespit etmek için yapılır.
%10’luk HCI’de Çözünmeyen Kül Tayini: Üründe taş, toprak, kum gibi bulaşmanın olup olmadığını belirler.
Okside Olmamış Parça Tayini: Çayın işlenmesi sırasında oksidasyona uğramamış veya oksidasyonu tamamlanmamış parçalar belirlenir.
Toplam Toz Miktarı Tayini: 100 G Çaydaki Toplam Toz Miktarı Belirlenir.
Duyu ile Muayene: Kuru çayın görüntüsü, kokusu, rengi, demin parlaklığı, tadı, aroması ve dem posasının görüntüsü için yapılan puanlamadır.
Ham Selüloz Tayini: Çayın yapısında bulunan lif miktarının belirlenmesi
Küf- Maya Aranması: Küfler ve mayalar gıdada değişen düzeylerde bozulmaya, yapı değişikliğine neden olur. Gıdaların maya ve küflerle kontaminasyonu sonucu üretici, işletici ve tüketiciyi ekonomik zarara uğratır.
Salmonella spp. Aranması: Yaygın olarak hayvanlarda özelliklede kümes hayvanlarında ve domuzda görülür. Bu organizmanın kaynakları su, toprak, böcekler, fabrika yüzeyleri, mutfak yüzeyleri, hayvan dışkıları, çiğ et, ve çiğ deniz mahsulleri sadece birkaçıdır.
KALİTE YÖNETİM BİRİMİ
Laboratuvarımız da TS EN ISO/IEC 17025 ‘’Deney ve Kalibrasyon Laboratuvarlarının Yetkinliği İçin Genel Gereklilikler’’ standardı oluşturulmuş ve uygulanmaktadır.
- Kalite yönetim birimimiz kalite politikamızdaki laboratuvarımıza ulaştırılan çay numunelerine ait analizlerin, sürekli eğitimlerle deneyim ve bilgileri geliştirilen personelimiz tarafından, ulusal ve uluslar arası geçerliliği olan metotlar kullanılarak en kısa sürede, doğru ve güvenilir bir şekilde, izlenebilirliği sağlanan cihazlar ve standart deney malzemeleriyle yapılması, deney sonuçlarının uygunluğunun ulusal ve uluslar arası yeterlilik testlerine katılarak kontrol edilmesi, hizmetlerimizde tarafsızlık, bağımsızlık, eşitlik, dürüstlük, gizlilik ilkelerine bağlı kalınması, müşteriden geri besleme alarak şikayetlerin en aza indirilmesi ve müşteri memnuniyetinin sağlanması, bilimsel ve en son teknolojik gelişmelerin yakından takip edilerek sistemin geliştirilmesi amacı ile kurulmuştur.
- Kalite yönetim birimi TS EN ISO/IEC 17025 standardı gereğince, dokümanların hazırlanması ve onayı, gözden geçirilmesi, gerektiğinde güncelleştirilmesi ve tekrar onaylanması, dağıtımı ve kullanım yerlerinde bulundurulması, yapılan değişikliklerin takip edilmesi ve güncelleştirilmesi, dış kaynaklı dokümanların belirlenmesi ve dağıtımlarının kontrol edilmesinin sağlanması, güncelliğini yitirmiş dokümanların saklanması/imhası için uygulanacak yöntemlerin ve sorumlulukların belirlenmesinde görev yapar.